Songkran

Fotogaleria k clanku

Songkran je oslava (festival) Thajskeho Noveho roka. Kona sa priblizne v dnoch 13-15 aprila. Preto pisem priblizne, lebo niekde v Thajsku ho oslavuju skor, niekde neskor a dokonca nie vsade trva rovnako dlho. Na Koh Phangane sa festival konal v pondelok, kedy aj na Slovensku bol Velkonocny pondelok, ktory ma nieco z Thajskym Songkranom spolocne.

Sviatok je spojeny s oslavou konca obdobia sucha (ktore posledne tyzdne veru nebolo moc suche) a prichodom ‘obdobia dazdov’. Preto som to dal do uvodzoviek, lebo skutocne obdobie dazdov, kedy velmi prsi zacina az niekedy koncom roka. Pre thajsky narod voda znamena velmi vela, kedze je potrebna pre zavlazovanie vsetkej flory naokolo, najma samozrejme ryze. Tiez veria, ze voda odplavi vsetko zle a preto sa cez tento sviatok vsetci navzajom oblievaju vodou.

V pondelok rano okolo 10:30 sme sa vybrali do ulic. Kedze sme uz predtym poculi co je toto za sviatok, tak sme si obliekli iba plavky. Aj ked sme tym slovam este den predtym neverili, ulice boli naozaj plne ludi, ci uz domacich alebo cudzincov. Pick – upov, na ktorych korbe boli ludia so sudmi plnymi vody. Na motorkach ludia, ktori mali striekacie pistole, no proste vsetci a vsade vyzbrojeni vodou tak ako sa na tento sviatok patri :). My sme najprv isli k Tomasovi pred office a cestou sme schytali na seba peknych par litrov vody. Tomas mal uz na ceste pripraveny sud s vodou, nadoby na polievanie a tiez aj hadicu napojenu priamo na vodovod, ktorou sme dopustali sud a niekedy priamo z hacice aj oblievali okoloiducich. Boli sme tam celkom slusna skupinka ludi – kamaratov. Ludia v autach, na motorkach alebo pesi sa pristavovali. Oblievali oni nas, my zase ich, oblievali sme sa navzajom. Kazdy si prial Happy New Year, podaval ruky a objimal sa. Niektori zas pudrovali vsetkym naokolo tvare, pripadne aj nejako farbili. Vsetko sa nieslo v prijemnej atmosfere a hudbe.

Vodaaaa

Vodaaaa

Po dvoch hodinach intenzivneho oblievania sme sa vybrali previest po dalsich uliciach, odkial sa ozyvala hudba a vykriky ludi, ktori tak ako aj my, nemali na sebe pocas celeho dna ani kusok sucheho miesta :). Cestou sme stretli velmi pekny sprievod domacich obyvatelov. Auta vyzdobene kvetmi, ovocim, stuhami, na ktorych sedeli miestne deti a damy v typickych kostymoch a mnichovia. Zastavili sme sa aj pri Jumanji bare odkial sa ozyvala dobra hudba, ludia tancovali a tak sme sa na chvilu pridali. Necakane to vsak skoncilo, ale to uz bol skoro vecer a my dost unaveni, stale mokri, sme sa pobrali domov. Dopriali sme si chvilku oddychu a vecer pre nas este pokracoval, nastastie uz v suchu :). SONGKRAN je pre nas urcite nezabudnutelny zazitok ! :)

Deti na aute

Deti na aute

Category: Thajsko
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
4 Responses
  1. Michaela a Roman says:

    Wow….takze podobna velka noc ako na slovensku len ovela, ovela, ovela viacej vody :-)
    Vyzeralo to ze vsetci mali fun…a vyzera ze ani vy ste nezahalali a pripojili ste sa k akcii ..Podla fotiek to vyzera skvele, clovek si asi nevie ani predstavit ze by sa to dialo niekde inde….asi by nam tu ludia dobre vynadali keby sme to skusili, ale zvyky su zvyky….
    ….fotky su ako vzdy super….ked uz sme pri fotkach, vsimli sme si ze mate fotky aj so snorchlovania…zaujimalo by nas do akej hlbky sa potapate, rozmyslame totizto ze si nejaky kupime len nevieme do akej hlby sa potapate …..zatial sa majte krasne a pekny zvysok dna..

  2. Baso says:

    Michaela a Roman: podobna bola, ale vody bolo viac, za to zas chybali korbace (nam ani moc nie)
    Co sa tyka toho fotenia pod vodou, pouzivame Canon fotak s potapacskym puzdrom, ktore je do max 40 metrov. Avsak pri snorchlovani sa pohybujeme najcastejsie na hladine (Lenka), ja obcas chodim aj do nejakych hlbok, ale vystacite si aj s fotakom, ktory je vodotesny do 10m (myslim ze nejaky Olympus). Ale nemusite zbytocne investovat, my vas kludne pofotime :)

  3. Z. says:

    NO vidím, že tam máte veselo:-)))))))) Brcka to čo za oranžovú vodu ti tam liali na chrbát?

  4. Baso says:

    Z: Mali sme veru veselo ! Nevieme co to bolo, nejaka zafarbena voda, ale mohlo to byt radsej vino :)

Leave a Reply