Mekong Delta

Fotogaleria k clanku

Po 9 hodinach nekonecnej cesty z Dalatu sme konecne dorazili do Ho Chi Minh. V ten den sme sa stihli len navecerat a ubytovat sa v tom istom hotely, kde sme byvali predtym.

Na dalsi den sme zacali planovat ako stravime zvysnych sest dni, ktore nam zostavaju do odletu. Jeden z prvych napadov bol dvojdnovy vylet na Mekong Deltu. Bookli sme si to v miestnej turistickej kancelarii a na dalsi den sme uz rano sedeli v autobuse za dobrodruzstvom po ramenach rieky Mekong Delta.

Na pltke

Na pltke

Asi po 70 km a dvoch hodinach cesty sme dorazili na miesto, kde sme prestupili spolu s dalsimi vyletnikmi na mensiu lodku a plavba sa mohla zacat. Hned na zaciatok nam neda nepochvalit nasho sprievodcu, ktory okrem toho, ze bol zabavny, mal aj dostatok info o miestach a veciach, ktore sme navstivili.

Nasa lodka ako prve mala namierene na blizky ostrov, kde nas uz v jednej restauraci cakal obed. Okrem nas tam boli aj dalsi vyletnici, zhodou okolnosti cesi a im miestni ludia predviedli zabitie hada a krv z neho im dali vypit. Niektori to vypili tak ako keby to bola nejaka palenka, cize v pohodicke :). A my sme sa aspon mali na co pocas obeda pozerat. Potom sme sa uz len chvilu presli po okoli, aby nam vytravilo a opat sme nasadli na nasu lodku.

Na ostrove

Na ostrove

Plavba netrvala dlho a po chvili sme presadli priamo na rieke na mensie lodky domacich obyvatelov. Boli to vlastne take pltky, na ktorych boli dvaja miestni (ktori padlovali) a styria vyletnici. Poplavili sme sa po mensom ramene rieky az k osade, kde nas cakala ochutnavka ovocia a k tomu nam zaspievali a zahrali miestni obyvatelia.

Dalej sme sa presunuli do “tovarene” na vyrobu kokosovych cukrikov. Cukriky sme aj ochutnali, boli vyborne, tak sme si dva baliky hned aj kupili :). Najviac nas vsak zaujalo rucne balenie, na co sme sa s prekvapenim pozerali ako dvaja zamestnanci tieto cukriky balia. No fakt neuveritelne :). Potom sme sa peso presunuli kusok dalej a tam zase miestni obyvatelia vyrabali med. Ochutnali sme caj, ktory nam osobne namiesali s medom, bol fakt dobry a tiez aj bananove vino. Bolo naozaj zaujimave vidiet taketo domace tovarnicky a bezny zivot ludi v tychto malych osadach popri rieke.

To uz bola v tento den posledna navsteva. Potom sme sa doplavili uz len k nasmu autobusu a ten nas odviezol do mestecka Can Tho (cesta trvala tri hodiny), kde na druhy den mal nas vylet pokracovat. Ubytovali nas celkom v pohode hotely, ktory bol v cene vyletu. Kedze sme tam dorazili vecer, stihli sme sa tak akurat navecerat, prejst sa po vecernom vysvietenom meste a zalahnut do postele, pretoze rano o siestej sme mali budicek :).

Rano sme zasadli k ranajkam priamo na recepcii hotela, co bolo zabavne. Zjedli bagetu so syrom, maslom, dzemom, k tomu po banane a mohli sme vyrazit opat na dalsie rameno rieky Mekong Delta. Ako prve sme sa boli pozriet na Cai Rang plavajuce trhy, kde ludia na svojich lodkach predavali od potravin, cez ovocie, az po napoje. Najzaujimavejsie na tom bolo asi to, ze tie lodky boli nielen ich obchodom, ale aj domov. V nich spali, jedli a v rieke sa umyvali. Dost smutne :(.

Predajca na vode

Predajca na vode

Dalej sme sa preplavili  do oblasti, kde sme navstivili “tovaren” na vyrobu ryzoveho papiera a ryzovych noodli. Odtial sme sa vybrali do ovocnej zahrady, kde sme sa presli ovocnym sadom a ochutnali nejake ovocie. Dalsia a zaroven posledna zastavka bola v tovarni, kde sa cisti a spracovava ryza. Hygiena tam nebola nic moc, ale od jedenia ryze nas to neodradilo :). Potom sme sa doplavili uz len spat do hotela, dali obedik a vyrazili na cestu spat do Ho Chi Minh. Cely vylet sme zhodnotili pozitivne a vecer sme uz zase rezervovali tickety  na dalsi vylet, tentokrát  do Cu Chi Tunels.

Category: Vietnam
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. B&G says:

    parada, vyzera ze si na zaver vlepsite nazor na vietnam :)
    myslim ze martin so zuzkou tam sli, nie? skoda ze ste nesli do hor, cajove plantaze, tie terasovite scenerie, na fotkach to dobre vyzera…

    baso posli mi pls mail na martina, nieco mu musimvysvetlit, dako sa nam nepodarilo spojit v bangkoku

Leave a Reply