Cu Chi tunely

Fotogaleria k clanku

Vylet sa zacal tradicne. Rano o osmej hodine pred turistickou agenturou, nasadli sme na autobus a asi po 40 km a jednej hodine cesty sme dorazili na zname Cu Chi Tunely. Tieto tunely su vybudovane pod zemou, asi 250 km dlhe a pouzivala ich armada Vietkongu pocas vojny s americanmi. Niektore su spristupnene turistom, cize po vojne su aj trochu upravene a do niektorych sme len tak nahliadli z vrchu.

Na zaciatku sme si pozreli kratky dokumentarny film so zabermi z vojny. Jeden tunel, do ktoreho sme mali moznost ist mal asi 10 m, bol hrozne uzky a neosvetleny. Maros si ho vyskusal a zazitok ma z neho teda poriadny. Najprv sa skoro nezmestil cez vchod, vnutri mu bol tunel maly a isiel v nom po zadku a nakoniec vysiel cely spinavy :). Dalsi tunel, ktory bol spristupneny, uz bol ovela lepsi, vacsi a na niektorych miestach aj osvetleny. Presli sme asi 100 m a celkom stacilo, bolo tam teplo, zly vzduch a priuzky priestor. Ktovie ako sa tam muselo chodit vietnamskym vojakom so zbranami v rukach.

V tunely

V tunely

Americanom sa tam urcite chodilo tazko, kedze niektore vchody boli falosne a koncili bambusovymi jedovatymi trnmi alebo sa koncili v rieke Saigon. Cestou ako sme objavovali jeden tunel za druhym, sme sa pristavovali pri roznych priepastiach, jamach sposobenych bombami a vzuchovych dierach, ktore viedli priamo zo zeme. Nas sprievodca nas zaviedol aj do podzemnej miestnosti, ktora sluzila pocas vojny ako kuchyna.

Mali sme moznost vyskusat aj strielanie zo zbrane, tak sme si povedali preco nie a kupili desat nabojov do samopalu Kalasnikov (AK-47). Nevieme ci sme nieco trafili, ale supy to boli poriadne :). Na dalsej zastavke sme ochutnali caj s uvarenym “zemiakom” (zemiak sa to nevolalo, ale chutilo to tak), ktory jedli vietnamci cez vojnu. Potom nasledoval uz len obed a navrat spat do Ho Chi Minhu. Ak budete niekedy vo Vietname, urcite toto miesto nevynechejte, stoji to za to.

Na strelnici

Na strelnici

Category: Vietnam
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
5 Responses
  1. okraj okrab says:

    na co tie sluchatka na usiach, ved to nie je play station :-)

  2. Baso says:

    okraj okrab: uz som sa nudil po dvoch hodinach tak som si pustil nejaku muzicku :)

  3. Evens says:

    Ak by to bolo nejake9 komerčne9 využitie takfdchto fotografied bolo by aurtsoke9 pre1vo na mieste pe1n Trebuľa .Ak me1te s tfdmi vašimi dielami proble9m registrujte sa v SOZE nech ve1m vyzbierajfa za pozeranie od občanov nejake9 peniaze ,oni sfa na to majstri. c1no aj mňa potešed keď niekto zverejned take9to stare9 foto na ktorfdch pozne1m miesta z mojej mladosti.Ak take9to foto vlastnedte prečo ich ako zanietenfd propage1tor starfdch čias nezverejnedte aj z ne1zvom autora fotografie?Už dlhšiu dobu sledujem vaše počednanie v niečom ve1m fandedm no veľa veciam absolfatne nerozumiem.Ak me1te pekne9 snedmky a nepodeledte sa o ne s verejnosťou a patrične ich nespropagujete načo sfa ve1m dobre9? Alebo ne1m ich de1te pozrieť keď ve1m za to zaplatedme?Mne osobne je oveľa bližšed ANONIMUS ako vychytrale1 SOZA.(slovenskfd ochrannfd zve4z aurtsokfd) Aj ja zverejňujem svoje fotografie na facebooku a možno sa vyrovnajfa aj tfdm vašim a neme1m nič proti tomu , že ich niekto zdieľa pre1ve naopak.

Leave a Reply