Posledne dni vo Vietname

Fotogaleria k clanku

Nenechajte sa zmiast tymto clankom. Uz asi tyzden sa nachadzame opat na Koh Phangane v nasom domceku a k napisaniu nasho posledneho clanku o Vietname sme sa dostali az teraz. Medzitym tu bol na dovolenke Riso s frajerkou Zuzkou a zobral zo sebou aj jeho rodicov, teraz su uz v Bangkoku a zachvilu letia domov na Slovensko.

Na zaver nasej dovolenky vo Vietname sme mali v plane pozriet si to, co sme nestihli v hlavnom meste Ho Chi Minh-e, kedze sme odtial leteli naspat do Bangkoku.

Zostali nam uz len tri dni, ktore ubehli velmi rychlo. To co sme chceli vidiet v tomto velkomeste, sme videli uz predtym a uz sme boli aj trochu unaveni vymyslat dalsie vylety (na tie posledne – Mekong Delta a Cu Chi tunely sme vzdy isli z Ho Chi Minh-u). A tak sme sa len tulali ulicami a pozorovali zivot vietnamskych ludi. Pozreli sme si zopar parkov, ktore boli velmi pekne upravene, prijemne na relax a aj miestni ludia v nich travili dost casu. Hrali rozne hry a dokonca rano pred tym ako isli do prace niektori cvicili.

Chodili sme po restikach a vychutnavali si vietnamske jedla. Vietnamska kuchyna bola naozaj vyborna, lepsia ako v Thajsku a mali ovela vacsi vyber jedal. Raz vecer sme si dopriali vietnamsku polievku (Pho Bo) priamo na ulici. Male umele stoliky, stolicky a kuchynsky pult hned pri tom. Pripadali sme si dost zabavne, ale dolezite bolo, ze nam chutilo a odvtedy sme si na Pho Bo na ulici zbehli vecer aj castejsie. Pho Bo je vlastne vyvar s bravcovym masom a nudlami, existovala dokonca aj ‘kuracia verzia’, ktora sa volala Pho Ga :).

Pho Bo

Pho Bo

Prechadzakami po meste sme objavovali cukrarne a kaviarne, kde sme travili cas pri vybornej vietnamskej kave (vo Vietname sa aj pestuje) a super zakuskoch. Obcas sme vosli este aj do nejakej pagody (chram), okolo ktorej sme prechadzali, ale tieto sa nam vo Vietname velmi nepacili. Boli plne dymu od vonnych tyciniek, ktore tam ludia zapalovali a ani architektonicky na nich nebolo co objavovat. Raz sme prechadzali okolo katedraly Notre Dame, ktoru sme si uz predtym zvonku pozreli, ale tentokrat sme mali stastie a bola zrovna aj otvorena. A tak sme ju nakoniec videli aj zvnutra. Vo Vietname neexistuje oficialne nabozenstvo a niektori vietnamci uznavaju budhizmus, ini krestanstvo. Katolicke chramy boli velmi pekne.

Modlitebne miesto v parku

Modlitebne miesto v parku

Navstivili sme aj vojnove muzeum z cias americko vietnamskej vojny. Boli tam vystavene lietadla, tanky, vybusniny a naboje, drasticke obrazy a fotky pocas vojny, na ktorych boli zavrazdeni ludia. Pohlad na to bol nie moc prijemny. Posledny den sme si naplanovali drobne nakupy suvenirov na miestnom Ben Thanh Markete, ktory bol kusok od nasho hotela. Bolo tam dostat naozaj vsetko a tak sme bludili ulickami, pozerali co sa nam paci, zjednavali ceny a nakoniec co to aj nakupili. Veci boli velmi pekne a lacne.

Ako poslednu atrakciu v tomto meste sme vyskusali cyclo taxi a bol to naozaj zazitok asi nielen pre nas, ale aj nasho cyclotaxikara, pretoze sme mu na taxik nasadli obidvaja spolu (zvycajne je to len pre jednu osobu), takze si trochu panko zamakal :-). Na dalsi den rano sme uz cakali na letisku a odlietali spat do Bangkoku.

Vietnam bola zaujimava krajina a tak ako kazda aj ona mala svoje plusy a minusy. Tak ako tam bolo vyborne jedlo, pekni ludia, zaujimave miesta, tak tam bola aj spina, ludia malo vedeli po anglicky a obcas na ulici vybehol nejaky potkan a svaby. Boli veci a miesta, ktore sa nam pacili a tiez nepacili. Trosku nam nevyslo aj pocasie, a preto sme si plaze neuzili tak ako sme chceli. Nie vsetko nam vyslo uplne podla predstav (my sme sa motali na juhu a vraj na severe je velmi pekne), ale nakoniec sme sa zhodli na tom, ze to bola pekna dovolenka :-).

Good bye Vietnam

Good bye Vietnam

Category: Vietnam
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Peto says:

    Polivcicka mnam mnam :D

Leave a Reply