Vylet na Koh Tao a Koh Nang Yuan

Dnes vam popisem vylet, na ktorom sme boli koncom januara 2012 . Cele to bol napad Brana, ktory nas vsetkych pozval v ramci odskusania jeho speedboatu, ktory je na predaj a momentalne sa moc nevyuziva. Na ostrove Koh Tao som bol iba raz, a to bolo takmer 4 roky dozadu, na 4 dni, tiez s Branom, ktory si tam vtedy robil potapacsky kurz OWD – Open Water Diver (odvtedy toho napotapal naozaj dost a uz je aj AOWD – Advanced Open Water Diver).

Potapanie na Koh Tao

Je tu najkrajsie potapanie na juhovychode Thajska

Koh Tao je nevelky, asi 5x2km ostrov priblizne 50km na sever od Koh Phanganu a doplna tak spolu s Koh Samui trojicu ostrovov na vychodnom pobrezi Thajska (na juhu). Kazdy z tychto ostrovov je iny, ktori ste uz boli viete. Koh Tao je zamerany najma na potapanie, nachadza sa na nom asi 50 potapacskych centier a spravit si tam zakladny potapacsky kurz (OWD) je naozaj vyhodne. Za cenu asi 220 Euro mate kompletny kurz vratane 4 noci ubytovania pre 2 osoby ! Ostrov ma vsak pekne miesta aj pre nepotapacov, pripadne pre tych, ktory len snorchluju. Su na nom pekne plaze a more je cistejsie ako na Koh Phangane, preto sa tam aj viac potapa. Ostrov je trochu drahsi ako Koh Phangan, ale ak ste v Thajsku dlhsie tak sa tam oplati na par dni ist urcite. Blizsie ostrov nebudem popisovat, nakolko nas vylet trval jeden den a na ostrove sme boli v podstate len 2 hodinky. Na ukazku len nejake fotky (z pred 4 rokov).

Cesty na Koh Tao

Je lepsie prejst ostrov na 4kolke

Plaz a rezort

Plaz a rezort na vychodnej strane

Takze spat k nasmu vyletu. Rano sme vyrazili v zostave Brano a jeho priatelka Amp, kamarat Peto s priatelkou Kristinou (ktori ziju na Phangane), Branova mama Tana s priatelom Bystrom, vysoky Tomas (Bystrov syn), nahodne stretnuti den pred tym kamarat Ivan a Barborka (dovolenkari) a ja. Pocasie bolo vynikajuce, vlny male tak sme sa na ostrov z Koh Phanganu dostali za menej ako hodinu.

Plaz na Koh Tau

Plaz na Koh Tau

Pozreli sme nejake prve plaze a na asi tretej v poradi sme to zaparkovali a posnorchlovali. Uz na pohlad bolo jasne ze voda je cistejsia ako u nas na Phangane, aj ked to nebolo uplne najlepsie, co Koh Tao v sebe skryva. Po kratkej snorchlovacej pauze sme obisli ostrov takmer cely dokola (samozrejme na lodi) a kapitan Peto zaparkoval na najvacsej a najobyvanejsej plazi Sairee Beach.

Sairee Beach

Sairee Beach

Rezort na plazi

Aj takto mozete byvat na Koh Tau

Ucastnici zajazdu

Ucastnici zajazdu

Gycovka na Sairee Beach

Gycovka na Sairee Beach

Po kratkej prechadzke sme sa najedli, stretli pri lodi a vyrazili na Koh Nang Yuan, co su 2 ostrovy vzdialene asi 1km od Koh Tao na zapad. Je to narodny park, na ktory sa robia vylety aj z Koh Samui aj z Koh Phanganu, pre mna novinka, vzdy som tadialto iba prechadzal. Uz z dialky je to velmi pekne, tak som to mal uz dlhsie v plane to vidiet aj ‘z vnutra’.

Vstup na Koh Nang Yuan

Vstup na Koh Nang Yuan

Prisne ekologicke pravidla

Prisne ekologicke pravidla

Do narodneho parku sa plati vstup (100BHT – 2.5 EUR / osoba) a uz zo zaciatku citit komerciu. 2 ostrovy spaja mala plaz, ktora vzdy pocas prilivu nachvilu zanikne, pricom na jednej strane je plaz stale a su na nej slnecniky a plno ludi. Tu plazi trocha pomohli (betonom a kamenmi), nachadza sa tu restauracia (relativne draha samozrejme).

2 ostrovy spojene plazou

2 ostrovy spojene plazou

Plaz plna turistov

Plaz plna turistov

Na juzny ostrov sa da ist na vyhlad, najprv sa ide po drevenom mostiku popri mori, neskor vystup cez lesik. Cele to trva asi 15 minut a je to prijemna prechadzka, nie je sa kam ponahlat. Na konci to stoji za to, je tam velmi pekny vyhlad, na ktorom je sice vela ludi ale sikovny odchytia par fotogenickych zaberov aj bez ludi. Naozaj krasa. Mne osobne sa vyhlad velmi pacil.

Cesticka na vyhlad

Cesticka na vyhlad

Fotogenicky vyhlad

Fotogenicky vyhlad

Tucko na vyhlade

Tucko na vyhlade

Po vyhlade sme sa vratili na malu plazicku, kde sme trochu posnorchlovali. Na ostrovoch sa v podstate viac robit ani neda, na ten druhy sa myslim ani nechodi. Pre tych, ktorym sa tam velmi paci mozu ostat jednu noc, ale predpokladam ze ubytovanie je aj dvojnasobne drahsie ako napriklad na Koh Tao alebo na Koh Phangane.

Turistky z Argentiny sa chceli s nami odfotit :)

Turistky z Argentiny sa chceli s nami odfotit :)

Takto som skakal od radosti

Takto som skakal od radosti

Odtial sme uz isli naspat na Koh Phangan, v trochu vacsich vlnach, takze aj cesta uz trvala takmer hodinu a pol, ale zvladli sme to. Mne sa vylet velmi pacil, iny ako narodny park Ang Thong, ale to aj preto, ze sme isli privatnym speedboatom a ze sme vsade mohli byt tak dlho ako sme chceli. Ked to vsetko zhrniem, po obdobi dazdov a dlhom ‘sychravom’ pocasi na Phangane, bol to pre mna najkrajsi vylet v Thajsku a za to patri VELKA VDAKA Branovi !

Branov speedboat

Branov speedboat

A este jedna zaujimava vec. Po prichode na Phangan sme sa este isli pozret na zapad slnka, ktore casto sledujem a velmi sa mi pacia. Na dalsi den sa zacinal cinsky novy rok, rok draka (moje znamenie), ktory sa nam aj pekne ukazal – posudte sami !

Zapadl slnka - rok draka zacina !

Zapadl slnka - rok draka zacina !

Category: Thajsko
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
8 Responses
  1. Uz musim nieco naplanovat za Tebou. Stale sme kdesi, ale Thajsko daako vynechavame, nieco dam do planu – ponukni. Caf

  2. Filip says:

    Nádhera. My sa tam chystáme začiatkom mája, len dúfam, že celý čas nebude pršať. Už teraz sa teším.

  3. juraj says:

    dufam,ze koncom septembra sa tam uz konecne dostanem…
    ide len o to,ze nechcem prist na par tyzdnov ale skor by som
    tam chcel sa nejak usadit.
    naozaj by som bol rad,kebyze by sme nejakym sposobom
    ostali v kontakte…zijem uz 8 rokov vo velkej britanii
    a som si myslel,ze by som mozno ucil tam nejake decka anglinu
    ako jasne ze charitativne a pak aj viza…no bude to asi problem…
    ako by som mal dalej postupovat alebo co.
    naozaj by som bol rad,keby ste mi nepisali na email.popripade facebook
    kde som ako juraj martos som zo ziliny a mam 29…vdka moc .dufam,ze si
    to niekto precita…

  4. Baso says:

    ivan zamecnik: napisem ti na facebook
    filip: tak sa ozvi ! zaciatkom maja by som mal byt na phangane…
    juraj: neviem ci tam budem, ale mal by som byt, musim ta ale sklamat, s tym ucenim to take jednoduche nie je, na phangane uz vobec nie, na Koh Samui by sa to zrejme dalo, ale neviem o tom moc, mozem pripadne poskytnut kontakt na ludi, ktori tam ziju (slovaci), ale mal by ti v tomto stacit aj google.

  5. Martin says:

    Servs Filip, aj ja sa chystam zaciatkom maja s priatelkou na KPH. Odlietame 2. maja 2012, 3. maja by sme mali byt n KPH. Tak, ak by si bol za mozme spichnut nejaky vylet spolocne. Mam 34 rokov, priatelka je mladsia.

  6. Renata says:

    Ahoj, tu Renata z Lučenca. Dvakrát sme boli v Thajsku na mesiac. Bývali sme aj na Koh Samui a na výlete sme boli aj na Koh Tao. Chystáme sa budúci rok v novembri, na 10.narodeniny nášho malého. Vedel by si nám prosím poskytnúť tie kontakty na Koh Samui žijúcich Slovákov? Rada by som im zavolala, ci sa tam oplatí ísť v novembri? alebo radšej iný mesiac – chceme mať kľudné tyrkysové more – a aj iné info. Ďakujem

  7. dano says:

    Práve som sa vrátil z Thajska, bol som v Bangkoku, Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao, pochodil som takmer celý Koh Tao a Koh Phangan (napr. Bottle Beach alebo Thong Nai Pan Noi) sa mi páčil oveľa viac ako Koh Tao.

Leave a Reply