Malajzia – ostrov Langkawi

Presun na Langkawi bol z ostrova Koh Lipe uplne v pohode, zvolili sme speedboat (druha moznost je trajekt, ktorym to trva vraj hodinu a pol) a za hodinku aj maly kusok ste tam. Ostrov je nepomerne vacsi a civilizovanejsi, oproti Koh Lipe a to mam na cestovani rad – zmena. Po prichode sme museli vybavit formality na imigracnom oddeleni (asi 10km od pristavu) a hned potom sme sa ocitli na najrusnejsej a najturistickejsej plazi ostrova – Cenang Beach.

Symbol Langkawi

Symbol Langkawi

Ubytovanie sme tak isto ako na Koh Lipe nemali zabezpecene, tak priatelka sedela na kave a strazila ruksaky, kym som ja isiel najst nejake ubytovanie. Peso. Uprostred dna. Pieklo ako v rovnikovej afrike, tak sme sa asi po hodinke vymenili a isla nieco pozret priatelka. Nebolo toho moc, pri plazi drahe rezorty (asi 200RM = 50Eur na noc a viac), na druhej strane cesty (ktora viedla asi 200m od plaze) boli zase guesthousy, ktore boli relativne drahe (60-100RM = 15-25Eur na noc) na to, aku kvalitu ponukali. Boli dost spinave, zvonku aj z vnutra a asi by sme tam nespali ani zadarmo. Nas ciel je byvat v strednej triede, nie usetrit na ubytovani a potom mat zvysok dovolenky problemy s blchami) a takisto nie sme ani typy do drahych rezortov, z ktorych nevystrcime nos a stravime celu dovolenku na plazi pred rezortom. Chceli sme spoznat cely ostrov a snivali sme o peknom utulnom ubytovani niekde dalej od plaze. Na motorke dokazeme ist predsa kdekolvek. Pozicali sme teda motorku, mimochodom za asi 2x drahsie peniaze ako na Koh Phangane (cca 10Eur/den), ruksaky sme si zatial odlozili na recepcii jedneho guesthousu a isli sme do hlavneho mesta (Kuah) hladat nieco lepsie. Nakoniec sme nahodou nasli novootvoreny hotel Asia, ktory mal ciste izby a za 85 RM (=22 Eur) na noc sme boli ubytovani. Kedze sme nase vysnivane ubytovanie v strede ostrova v peknom (a lacnom) rezorte ani neskor nenasli, ostali sme tam celych 5 noci.

Kam dalej ?

Kam dalej ?

Motorkou sme si kazdy den robili vylet po celom ostrove, napriklad na krokodiliu farmu, ktora naozaj stala za to (20RM = 5 Eur na osobu) – ukazali nam aj ako ich krmia. Hadia farma bola naopak prazdna, mali spolu 6 hadov a kedze su proti tyraniu hadov vselijakymi show, tak nam ani neodporucili pri pokladni ist dnu. Otvorenost pokladnicky sa nam pacila.

Krokodilia farma

Krokodilia farma

Nahodou sme niekde cestou natrafili na buffalo park, kde sme takisto nemali chut sa vozit alebo fotit s byvolmi, za to mozarellu, ktoru tam cerstvu vyrabali, sme neodolali.

Buffalo farm

Buffalo farm

Ostrov je sice relativne velky (priblizne 25 x 25km), ale malo osidleny a atrakcii tam nie je az tak vela ako sme zvyknuti v Thajsku. Aj z tohto dovodu tam zrejme vybudovali lanovku s pesim mostom priamo v dzungli s nadhernym vyhladom. Cena by mohla byt aj dvojnasobna (30RM = 8Eur na osobu), stoji to za to. Na Langkawi je prekrasna priroda a stretnut opice pri ceste (samozrejme nie pri rusnej) alebo pri vodopadoch nie je vobec zriedkave. Benzin je lacny (1.9RM = 0,45 Eur za liter hovori za vsetko), aj preto sa to tam oplati naozaj prejst krizom krazom. Ludia su velmi prijemny, za to jedlo uz bolo o poznanie “horsie” ako v Thajsku, na co som hlavne ja velmi zvyknuty, ale nemal som sa problem dobre najest aj tam. Pouzivaju ine koreniny a tak to proste chuti inac.

Muslimske jedlo

Muslimske jedlo

Nesli sme do geoparku, co moze byt pekny vylet, ale zdalo sa nam to relativne drahe a treba si nieco najst aj nabuduce.

Celkom pekny vyhlad bol z lanovky a umeleho mosta, ktory postavili ako atrakciu pre turistov priamo nad dzunglou. Aj ked to je dost velky umely zasah do prirody, toto je zrejme najnavstevovanejsia atrakcia na ostrove (ak neratame Cenang beach, hehe).

Vyhlad asi z 650m nad morom

Vyhlad asi z 650m nad morom

Langkawi Cable Car - Lanovka

Langkawi Cable Car - Lanovka

Most nad dzunglou

Most nad dzunglou

Posledny den sme uplnou nahodou objavili krasnu zatoku s peknou plazou a taborom pre deti (prazdnym), kde nam spravca pozical kajak a asi na 2 hodiny sme sa isli pozriet do okolia na opustene ostrovy a plaze. Okolo Langkawi je 99 ostrovov, co je naozaj dost. Voda je tam tiez cista (nie vsak az tak ako na Koh Lipe) a tiez sa tam potapa – aj to nabuduce.

Category: Malajzia
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
One Response
  1. 2ge says:

    fajne fajne, tak si tam spravim asi visa run z koh lipe! :)

Leave a Reply