Thajsky box

Thajsky box (Muay Thai) je v Thajsku akasi tradicia. Je to vlastne bojove umenie, najviac podobne asi kickboxu. Tzn. dvaja superi v ringu proti sebe bojuju v boxerskych rukaviciach, pricom je dovolene supera aj kopat (blizsie informacie tu). Znie to mozno na prvy pohlad moc drsne, ale ja by som thajsky box zaradil medzi sport. Pocas toho, ako som tu bol minuly rok v maji na dovolenke, som si vyskusal trosku aj potrenovat a bola to naozaj makacka.V kazdom pripade nie je neobvykle, ked trenuju (aj bojuju) zeny a samozrejme aj cudzinci. Niektori sem chodia dokonca len za tym ucelom, aby trenovali thajsky box.

Vsade v Thajsku najdete vela stadionov a gymov, kde sa trenuje thajsky box a na vacsine sa odohravaju aj zapasy. Aj tu na Koh Phangane mame niekolko GYMov, napriklad Chinov gym, kde trenuje aj Brano, ma dokonca velmi peknu webstranku. Aspon raz do tyzdna sa uskutocnuju zapasy. Teda vacsinou to byva uz vecer (v noci), pretoze suboje zacinaju az okolo 21 hodiny vecer. Na jednom podujati mozete vidiet okolo 7 az 9 zapasov. Mohlo by sa zdat, ze pri takychto podujatiach vidite vela krvi, ale to sa stava naozaj len vynimocne a vacsinou sme mali zo zapasov vzdy pekny zazitok.

Zatial sme boli asi na 3och takychto veceroch, niekedy dokonca zapasili ludia ktorych sme aj poznali (aspon trosku). Tak to bolo aj vcera, ked zapasil kanadan Aron svoj prvy zapas v zivote. Z videnia ho pozname (videli sme ho parkrat na trhu) a vcera vecer, ked sme boli u Tomasa a Tan na veceri (Tan navarila naozaj super!), isiel tento typek okolo a pochvalil sa, ze dnes vecer ma prvy zapas. Tak sme sa isli pozriet aj my. Vstupne byva okolo 600BHT na osobu, co nie je zrovna malo, ale raz za cas to stoji za to (podarilo sa nam platit trocha menej, opat Tomas+Tan – diky!). A vcera naozaj aj stalo. Aron mal velmi pekny zapas, zo zaciatku to vyzeralo velmi vyrovnane, dokonca by som povedal ze thajec bol na tom lepsie, avsak v druhom kole sa Aron vyrazne zlepsil, a myslim, ze v tretom kole uz thajec nebol schopny celit jeho utoku a dostal K.O. (knock-out). Nie vsetky zapasy vsak koncia K.O., zapasi sa na 5 kol po 3 minutach. V takom 4-5 kole su bojovnici uz naozaj dost unaveni.

Napriek vsetkym tymto skutocnostiam sa superi navzajom na seba usmievaju, podavaju si casto ruky (to by v rukaviciach islo tazko, takze si vzajomne len tak ‘tuknu’) a aj po skonceni zapasu si vzdaju uctu a cest a niekedy sa dokonca objimu :).

Tesime sa, kedy sa pojdeme zas pozriet na nejake tie zapasy a dufame, ze uvidime nejake zaujimave a ze sa zas dobre pobavime. Bohuzial sa na zapasoch tazko foti, je to daleko (na blesk) a bez blesku su fotky zas rozmazane. Vcera sme ani nemali zo sebou fotak, takze zatial nemame zo zapasov ziadne fotky, ale v Branovej galerii si nejake mozete pozriet.

Category: Thajsko
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
3 Responses
  1. peto says:

    eeeee…ked budes v ringu pridem :-))

  2. peto K says:

    Mno, to by si mal skusit. Budes hrdina, v ruzovej firme urcite.
    Rada, natoc video. Nato netreba blesk. A na picassa idu dat aj videa.
    Trenuj a chod im ukazat akych mame chlopov na SK.
    Daj potom vediet na akom kanale to pojde :D.

  3. Baso says:

    peto: nejake videa som natocil, ale zaberaju strasne vela a upload odtialto prave nie je najrychlejsi. Trenovat by som aj trenoval, ale zapas si vzhladom k mojmu zdravotnemu stavu nemozem dovolit :( Zato to mozes skusit ty ! :)

Leave a Reply