Bali – Cast 1 – Uvod

Fotogaleria k clanku

Na zaciatku augusta som mal uz dostatocne vopred naplanovany dalsi ‘visa run’ (koli vizam treba raz za cas vycestovat z krajiny) do Indonezie – konkretne na Bali. Vyber padol aj na zaklade lacnej letenky cez nizkonakladovu spolocnost v azii – AirAsia.com – spiatocna letenka v cene 75 Euro (Bangkok – Bali) sa nedala odmietnut :).

pohlad na Bali z lietadla

pohlad na Bali z lietadla

Brano uz v indonezii bol a kedze sa mu velmi pacilo kupil letenku dokonca este na skorsi datum, v kazdom pripade ma cakal na letisku s motorkou co mi velmi ulahcilo riesenie mnohych veci (preprava z letiska, ubytovanie) bezprostredne po cestovani. Nasli sme sa celkom lahko, cca 5km v zacpach (asi 20 minut) do centra Kuty (turisticke centrum Bali) a hned sme pri Indonezskom pive Bintang, ktore je mimochodom podobne tym nasim a je lacnejsie ako pivo v Thajsku, rozoberali nase dalsie plany.

Bali je ostrov velky asi 100 x 150km a zije na nom priblizne 3 miliony obyvatelov. Po celom ostrove je mnozstvo turistickych atrakcii, voda je priezracna a idealna na potapanie, vlny su tu velmi dobre pre surferov (bohuzial nic pre mna) cize bolo od zaciatku jasne ze nuda tu nebude, to skor planovane 3 tyzdne mozno nebudu stacit.

Nusa Dua

Nusa Dua

Po kratkom rozhovore (asi 3 velke pivecka kazdy) som si pozical motorku a isli sme na juh ostrova, kde uz Brano aj s kamaratmi boli ubytovani v uplne jednoduchej tzv. Homestay ubytovni –  izby boli predelene a steny len z bambusu, strop spolocny takze sa clovek ani necitil vo svojej izbe. Izba bola velmi mala, okrem postele si nebolo takmer kde polozit ani ruksak, ale dolezite bolo hlavne spanie a ja nie som nijak velmi narocny.To skor jedlo ktore sme po ceste vyskusali by mohlo byt lepsie a teda prvy dojem som z jedla na Bali nemal najlepsi.

Na druhy den sme popozerali nejake vyhlady v okoli, priroda je na Bali velmi pekna a tropicka, ostrov nevyzera preplneny ludmi, ale doprava je relativne husta aj kvoli uzkym cestam a treba byt naozaj opatrny. Pre neskusenych motorkarov odporucam pozicat aj auto so soferom a s benzinom, myslim, ze to vyjde na okolo 45 dolarov na den, co je pre skupinku do 4och ludi velmi zaujimave. Sofer zaroven funguje ako sprievodca ale odvezie vas kam len chcete. My sme sa dopravili ‘po vlastnych’ do oblasti Nusa Dua, ktore je preplnene velkymi turistickymi komplexmi na plazi, do jedneho sme sa boli pozriet a bol naozaj obrovsky, aj sme sa stratili a potom sme sa skusali vratit naspat pomocou GPS – no velka sranda :) Po ceste sme mali taky maly problem s policajtami, kedze motorky (skutre) tu maju vypinace na svetla (v Thajsku motorku nastartujete a svieti automaticky), cez den jazdia bez svetiel. Ja som najprv nevedel, ci mam mat svetlo zapnute alebo nie, ludia na nas ukazovali nieco tak sme raz jazdili zo svetlami raz bez. Neskor nas dobehli policajti a isli s nami cca 1 km a potom nas odstavili na kraji. Ja som nastastie mal medzinarodny vodicak, Brano vsak nie a tak schytal pokutu asi 5 dolarov (po zjednani z 20), co islo samozrejme policajtom do vacku a nabuduce uz vieme, ze viac ako 0,5 dolara im netreba dat a radsej ist na policajnu stanicu, co vraj vacsinou odmietnu a nechaju vas ist..

Nusa Dua beach

Nusa Dua beach

V Nusa Dua som vyskusal prvy krat v zivote parasailing, lod ma tahala asi na 150 metrovom lane s padakom, bolo to kratke ale velmi zaujimave, vyhlad z hora bol perfektny a nachvilu som lutoval ze som si nezobral kameru zo sebou, nabuduce. S Branom sme este vyskusali Flying Fish, cln vas taha na velkom nafukovacom clne tak rychlo, ze ste vlastne vo vzduchu. Lezali sme chrbtom na ‘clne’ a a v strede medzi nami stal ‘sofer’ ktory presuvanim vahy daval pozor, aby sme sa neprevratili. Nakolko sme boli dost tazky tak sme moc dlho neboli vo vzduchu. Vecer sme si pozreli krasny zapad slnka z velkeho utesu, kde je aj nejaky chram ale nazov si uz bohuzial nepametam. Musim povedat ze aj na druhy den ma jedlo na Bali sklamalo, nastastie dalsie dni to uz bolo lepsie.

Sunset

Sunset

Category: Indonezia
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
5 Responses
  1. Markoff says:

    vyzera to tam zaujimavo, uz sa tam tesim, v hanoi zrovna prsi, grr

    ako to je teda s tymi svetlami treba svietit alebo nie? ja som si v cine tiez nevsimol na elektromotorke ze svietim, az ked mi zdochla baterka tak mi povedali ze svietim a az vtedy si vsimol ze sa daju vypnut svetla :-)

  2. Markoff says:

    hi, ak nahodou checkujes komntare vedel by si mi odporucit ktoru thajsku SIM kartu kupit ak preferujem net (hovory a SMS ma velmi nezauijimaju), ktora ma najlacnejsi megabajt a najdlhsiu expirciu kreditu, D-Tac alebo 1 2 all alebo ina a ktory balik si prip. aktivovat?

    ak by si chcel poradit nechaj mi pls komentar na blogu ci to hod do mailu, lebo pri mojej skleroze zabudnem navstivit znova blog resp. to potrva dlho kym si spomeniem

  3. anonymne kvoli filtru says:

    uz som si to zistil, mate na vyber dve SIM karty:
    D-Tac Happy – aktivacna za 99B s kreditom 35B
    AIS 1 Two Call Freedom – aktivacna 50B s kreditom 15B

    na oboch si je mozne aktivovat 30MB balik za 106B vr. DPH, dobit sa daju pred aktivaciou obe v 7-Eleven, ako si ho aktivovat u AIS je u mna na blogu v zapise zo 17.11.2010

  4. Baso says:

    checkujem komentare ale nie moc casto :)
    Pre internet cez mobil pouzivam AIS (aj na volania), cize 12call. Kartu si normalne dobijem a pomocou kodu aktivujem internet. Funguje to aj bez aktivacie, ale stoji to 1THB/1min, co je dost, ale tie packages su vyhodne, napriklad 50 hodinovy (ktory som nikdy nevyuzil cely) stoji 214 THB (cca 5,5 Euro), unlimited je 749 THB (cca 19 Euro). Platnost tychto packages je 30 dni. Ak by si mal problem s tymi kodmi (ja som sa k nim nevedel dopracovat ani v niektorych predajniach) mozem poskytnut na mail.

  5. Markoff says:

    Už som si to medzičasom zistil obaja operátori ponúkajú najmenší 30mb balík za rovnakých 106b a keďže som dostal darom AIS kartu tak som si ho aktivoval na nej. Ako si aktivovat inet na thajskej sim a ktora je vhodná je u mňa v článkoch hľadajte titulok “thajska sim karta”.

Leave a Reply