Thajsko – Koh Phangan – od septembra (2011) do februara (2012)

Thajska pohoda

Thajska pohoda

Mnohi z vas mi naznacuju, aby som na moj blog pisal. Este viacej ludi zaujima, co cele dni robim. Aj preto bude tento clanok troska dlhsi ako ostatne. Ako uz viete, od maja do septembra som bol na Slovensku, povedzme na dovolenke, navstivit rodinu a vybavit nejake veci. Vsetko sa podarilo, kvalitne mi bolo aj zima (cez leto), co sa mi kamarati casto smiali (v Thajsku je po cely rok teplo a za tie 3 roky som si naozaj zvykol) a k tomu vsetkemu som pribral 10kg na svojej vahe.

V septembri som sa teda vratil “domov” na Koh Phangan, kde ma uz kamarati Brano a Peto cakali (tiez boli na SK ale do Thajska sa vratili skor). O Tomasovi, ktory uz je na Phangane asi 5 rokov ani nehovorim, zatial sa mu na Slovensko nechce ist ani pozriet.

Koh Phangan - plaz pri dome

Koh Phangan - plaz pri dome

Let naspat uz bol bez komplikacii (inak to bolo ked som letel na Slovensko), napriek velkej batozine (bral som si veci na lietanie, padak a motor – o tom v dalsom clanku) som to zvladol celkom ok a vdaka Petovi, ktory nasiel vyborne byvanie som hned od prveho dna byval vo svojom (teda prenajatom) dome. Cena vyborna, poloha takisto, vybavenie viac ako postacujuce. Dom je asi 100m od plaze, menej ako 1km od mesta Thongsala, Peto ma dom 50m odo mna a Brano mozno 300. Okolie domu je velmi pekne, kazde rano ma budia vtaky, niekedy na kokosovej farme ktoru mam za domom opice zhadzuju kokosy.

Pocasie bolo velmi prijemne, ziadne horucavy, ziadne caste dazde, ale obdobie dazdov sa nezadrzatelne blizilo. Este predtym sme si zaciatkom novembra stihli s Petom a s Branom (plus jeho thajska priatelka Amp) spravit kratky vylet na motorkach (skutroch) na ostrov Koh Lanta, ktory je od nas asi 250km (neratajuc prepravu trajektom).

Plaz na Koh Lante

Plaz na Koh Lante

Ta ista plaz bezomna :)

Ta ista plaz bezomna :)

Ostrov je mozno o troska vacsi ako Koh Phangan, je ale iny, nie je tam tolko kokosovych paliem, priroda je ina, plaze nie su az take pekne. V kazdom pripade mala zmena na kratky cas (asi 5 dni) nie je zla a celkom sa nam tam vsetkym pacilo. Pocasie vsak nebolo velmi slnecne, sice neprsalo, ale na ostrove bolo velmi malo turistov (co mne aj vyhovuje) a rozne vylety (napriklad na Koh Phi Phi – ostrovy, kde sa natacal film Plaz) sa preto nerobili. Aspon sme si overili, ze kratke vylety sa po Thajsku daju robit aj na skutri, mozno by sa dalo prejst aj cele Thajsko (s dennymi etapami do 300km). Vsade je co vidiet, takze by to bolo zaujimave, len by na to trebalo aspon dva mesiace casu (myslim cele Thajsko na skutri).

Po navrate som sa vratil k mojej praci, programujem web stranky, napriklad www.phangannavigator.com), ktoru som znacne rozsiril a ak by mal nejaky cestovatel (alebo cestovatelka) s priemernou uzivatelskou znalostou pocitacov a dobrou anglictinou zaujem, viem mu ponuknut nejaku spolupracu.

Oktober a november som mal teda naplanovany ako pracovny, co som aj dodrzal, napriek tomu ze obdobie dazdov stale neprichadzalo a prsalo naozaj len obcas. Monzun sa nam posunul (normalne byva na Phangane od polovice oktobra do polovice decembra) asi o mesiac neskor. V kazdom pripade bol ale slaby tak ako pred dvoma rokmi (pred rokom bol vsak velmi silny). S Petom sme sa aj vybrali na nejaky vylet do dzungle, ale v polovice vystupu do hory nam zacalo poprchat, tak sme to radsej otocili. Pocasie je pocas monzunoveho obdobia vacsinou zamracene, napriek tomu sa uz okolo decembra dali robit pekne fotky zapadov slnka, ktore vidim aj z domu. Prvy krat som aj videl zapad mesiaca, ktory bol navyse v splne a zapadal do mora, uzasny pohlad (normalne som si dal na to budik).

Nadherny zapad mesiaca

Nadherny zapad mesiaca

Nadherny zapad mesiaca

Nadherny zapad mesiaca

Inokedy som zas chodieval s Branom a s Petom na ryby (iba ako pomocnik a snorchlista) na ich clne, z ktorych sme mali vzdy plne mraznicky a vecer peknu hostinu v podobe sushi a grilovanej ryby. Dobre, to aj vdaka tomu, ze ryby chytaju harpunami a velmi ich to bavi. Mna az tak nie, ale ryby jem rad a cerstve sushi sa neda porovnat s nijakym sushi na Slovensku. Brano zacal ryby aj nakladat ako zavinace, pecenace a podobne chutovky cim jednoznacne ziskal prvenstvo v rybacich pochutkach siroko-daleko.

Som tam salat (papaya salad)

Som tam salat (papaya salad)

Chalani (Peto a Brano) si kupili Jet Ski (vodny skuter, ale nie taky klasicky, toto je iba pre jednu osobu, sportovy, treba na nom vediet jazdit) a kedze nemal kto pre neho ist, rad som sa ponukol a spravil som si vylet na Phuket autom (dovoz bol asi 3x drahsi ako to nakoniec cele vyslo).

V decembri uz prichadzali aj nejaki turisti kamosi zo Slovenska a Ciech, ako napriklad milovnik Thajska sympaticky Slavo s rodinkou, Honza (ktory je v Thajsku peceny/vareny).

Osobne som sa tesil aj na Vianoce (aj ked je to krestansky sviatok) samozrejme hlavne kvoli jedlu (rad jem a varim). Kapustnicu sme sice nemali, zato salat, rezne a rybu sa mi podarilo spravit podla mna velmi dobre. K tomu nejake tiramisu a smotanovu ovocnu tortu (mango + ananas + banan) – mnaaaam. Obcas som skocil aj na party, ktore ku koncu roka byvaju castejsie nez obvykle, nevynechal som ani Novorocnu party. Silvester sme moc neoslavovali, o polnoci sme iba vypustili nejake balony – lampiony na plazi.

Full Moon Party na Koh Phangane

Full Moon Party na Koh Phangane

Full Moon Party - zabava najvacsia

Full Moon Party - zabava najvacsia

Jedna z prihod bola, ze som dostal pokutu za prilbu na motorke. Viem, ze sa mnohym nemusi pacit, ze na Phangane jazdi 95% ludi (vrasten mna) bez prilby, ale jazdime vacsinou male vzdialenosti a jednoducho je to pohodlnejsie (aj ked nie bezpecnejsie). Este k tej pokute. Jeden den sme popijali s Honzom, Tomasom a Martinom (Tomasov brat) pred Tomasovym officom nejake to pivko. Pivo doslo a chcel som ist kupit dalsie, ktore maju aj v nedalekej 7/11 (obchod ktory je otvoreny non stop a maju tam vacsinu veci co clovek potrebuje, vratane drogerie a potravin), rozhodol som sa ale usetrit a ist kupit asi 300m inde, kde ho maju lacnejsie. Samozrejme na motorke. Policajti kontroluju prilby na Phangane len zriedkavko, iba v Thongsale a vacsinou na tych istych miestach. Preto som ich ani necakal niekde, kde zvycajne nezastavuju (normalne ked idete po ostrove tak jednoducho za prilbu nepokutuju). Tak som teda musel posluchnut policajta, ktory pistalkou zastavoval jazdcov bez prilby. Pokuta v sume 200 BHT (5 Eur) ma trochu aj mrzela, pivo teda nebolo moc lacnejsie, ale potom ma napadlo, ako by ta ista situacia dopadla na Slovensku. Po prve, isiel som na motorke bez prilby, po druhe nemal som pri sebe ziadne doklady (ani vodicsky ani doklady od motorky) a po tretie mal som uz nejake to pivo v sebe (nie ze by som bol na mol, mal som mozno jedno dve). Asi by to bolo viac ako tych 5 Eur a dlho by som si asi na motorke (a aute) nezajazdil. Na Phangane po zaplateni pokuty sa policajt usmeje (preco nie, pekne si takto zarobia), poda mi listok s pokutou a oznami mi, ze mozem cely den jazdit bez prilby, staci ked tu pokutu znova ukazem. Amazing Thailand. Upozornenie ! Toto samozrejme nie je navod ako jazdit na Phangane na motorke ! Kazdy si je zodpovedny sam za seba a zvlast pokial sedite na motorke prvy krat !

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

Januarovy zapad slnka

V januari prislo vela dalsich turistov, medzi nimi aj Branova mama Tana s Bystrom (uz asi po 4x v Thajsku), vysoky Tomas (Bystrov syn), Marek a Saska (velki cestovatelia) a vela dalsich Slovakov – kamaratov. Tana s Bystrom nam casto uvarili skvele slovenske jedla, ako napriklad fazulova polievka, segedinsky gulas, bryndzove halusky (MNAM !) a podobne. Spolu sme isli aj na jednodnovy vylet na Koh Tao. Tomas vramci jeho podnikania otvoril nove miesto – Lukostrelbu, dnes uz tam dokonca funguje restauracia a v dohladnej dobe su planoane dalsie atrakcie. Je to velmi pekne miesto v strede ostrova blizko vodopadu, hned vedla je Elephant camp, kde maju aj malu nezbednu opicu.

Najznamejsia opica na Phangane

Najznamejsia opica na Phangane

Krmenie slona bananmi

Krmenie slona bananmi

Februar mi okrem pekneho pocasia priniesol aj moju priatelku, na ktoru som sa velmi tesil. Mame spolu naplanovane vyse 3 mesiace, nielen v Azii, pojdeme aj na Novy Zeland (po pravde prave pri pisani tohto clanku sedime v lietadle na NZ!). Tesne po nej dosli jej byvaly spoluziaci Kubo a Miso, fasa chalani ktory uz boli v Thajsku par tyzdnov predtym a na Phangan prisli len na par dni (skoda), trenovali Thajsky box a popozerali sme trochu aj ostrov. Dufam, ze nabuduce pridu na dlhsie a ze to bude co najskor :-) Kamarat Vavo bol na susednom ostrove Koh Samui a bolo mu tam uz dlho, tak sme pre neho isli Branovou lodkou. Na Phangane sa mu velmi pacilo, bol tu prvy krat.

Ako som uz spomenul, pocasie zacalo byt naozaj tropicke, slnecne a zacalo konecne aj menej fukat, cize som sa konecne mohol viac venovat lietaniu na paramotore. Co to je ? No je naozaj o com pisat, takze dalsi clanok bude specialne venovany iba lietaniu !

A to stale nie je vsetko. Od 20. februara sme aj s priatelkou na cestach, chcem o kazdom navstivenom mieste napisat clanok (mozno aj viac). Je naozaj o com pisat a kedze pisanie a triedenie fotografii zaberie naozaj dost casu, preto to pisem s malym opozdenim. Predbezny cestovatelsky plan na 2 mesiace je asi takyto:

  • Koh Lipe – Thajsko (4 dni)
  • Langkawi – Malajzia (5 dni)
  • Kuala Lumpur – Malajzia (4 dni)
  • Novy Zeland (mesiac karavanom)
  • Bali – Indonezia (14 dni)
  • Phuket, Phi Phi, pripadne nejake to okolie (4-5 dni)

Na Phangan sa vratime koncom aprila, kedy uz bude v Thajsku moja sestra s rodinkou, jej kamaratmi a kamaratkami, verim, ze nuda nebude. Tesim sa na vsetkych, najma na moju neterku Sarku, ktora mi velmi chyba.

To je zatial vsetko, dufam, ze uz je vam jasnejsie ako vyzera bezny zivot na Phangane a ze slovo nuda a stres do thajskeho jazyka ani neprelozite.

Pohodka pri bazene

Pohodka pri bazene

Category: Thajsko
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
8 Responses
  1. Caf Maros,
    dobre sa cita Tvoj blog. Co potapko ? Este si nezabudol ? Nepises nic.
    Vcera do Thajska odcestovali Baska a Honza – Dorkina dcera s manzelom a idu na Phi Phi. Dufam ze budu mat pohodu ako Ty.
    Caf

  2. 2ge says:

    caf, no lepsie by som to nenapisal ani ja! pis pis, len tak dalej, rad si precitam a prispel som ti 10 EUR za krasne chvile stravene na tvojom blogu. Dufam, ze aj ostatny si zoberu zo mna priklad :)

  3. peto kramarik says:

    Marosko, … no nadhera, fandim ti ;)

  4. depi says:

    Pekna rekapitulacia uplynulych mesiacov.
    Ja len tolko, ze na vasich blogoch (ty, 2ge, Markoff, Marek,..) frcim uz dost dlho a strasne ma inspirujete a motivujete, az na tolko ze som si to konecne zariadil a 25. aprila odlietam do Thajska a hlavne chcem vacsinu casu stravit na KP a okoli. Planujem stretnutie s Branom tak potom sa pripadne rad zoznamim aj s tebou a ostatnimi slovakmi. A samozrejme by som chcel fotit a blogovat. Dufam, ze to vsetko vyjde.

    Vdaka chalani za vase skvele blog posty. ;-)

  5. Roman Bodor says:

    Sevas Baso, fajny blog pises, rad som si precital ako sa ti dari a dobre zije :)) nech sa dari…

  6. Slavo says:

    Ahoj Baso,

    velmo dobree,musis mat kopec krasnych zazitkov,tesime sa az to rozoberies do podrobna.Drz sa.

  7. evangelistal76 says:

    Ahojte slovaci zijuci v Thailand.

    S priatelom planujeme dlhodoby vylet do Thanjska. Viete mi niekto poradit, kde a ako najst nejake pekne byvanie(kupa, alebo prenajom za pritupne ceny, ak ak viete, napiste mi aspon nejake predbezne cenove relacie) niekde pri peknej plazi?
    -Mame radsej kludnejsie prostredie s peknou prirodou dalej od turistickeho ruchu a turistov. Ked ze ste tam uz dlhsie, urcite mate plno skusenosti aj s hladanim ubytovania.
    Bola by som vam vdacna za kazdu super dobru radu:)

    A co sa tyka Tvojho clanku Baso, spominal si, ze tvoris webstranky a ak sa najde niekto s anglictinou a nejakou znalostou pc, vies ponuknut splupracu. je to este aktualne? Aspon by som tam mala co robit:) Moja anglictina celkom ujde:)

    Vopred dakujem za Vase rady a nech sa Vam tam dari,,,

  8. evangelistal76 says:

    ak mi mozte niekto poskytnut nejake info, moj email je evangelistal76@aol.com

    Dakujem,

Leave a Reply